Fesztiválklip Lovasival – BOLDOGkisfalud feszt 2024

Megosztás

A BOLDOGkisfalud Feszt 2024-ben harmadszor pezsdíti majd fel Tokaj-hegyalja kulturális vérkeringését. A Kisfalucska Udvarház & Bisztró alapította fesztivál évről-évre növekszik, amely az egyre szélesebb skálán mozgó programkínálatban érhető tetten. Idén az alapelemek (zene, bor, gasztro) mellett képzőművészeti kiállítássorozat, színházi előadások, valamint zöld és sportprogramok is várják a látogatókat június 27-30. között.

Az immár 37 éves Kispál és a Borz tavalyi visszatérése elementáris erővel ragadta üstökén a zenei világot. Teltházas koncertek, önálló fesztivál (Kispál on Orfű) és új lemez (Beszorult mondat) kísérték a legendás formáció feltámadását.

Kispál András, Lovasi András, Dióssy D. Ákos, Bajkai Ferenc, valamint Babcsán Bence és G. Szabó Hunor Bodrogkisfaludon adják a Beszorult mondat turné utolsó előtti koncertjét.

A fesztivál alapító-főszervezője, Juga Péter, egy klipet is tető alá hozott a zenekarral, amelyet az idei BOLDOGkisfalud Fesztnek dedikáltak. Vele beszélgettünk a klipről…

Ki az ötletgazdája a klipnek? Hogyan indult a projekt?

Nem először merült fel, hogy reklámfilmet, klipet készítsünk a fesztiválnak. A korábbi évek rohamtempója és a rendezvényszervezésbe való beletanulási folyamat viszont nem tették lehetővé egy ilyen volumenű projekt megvalósítását. Most annál nagyobb energiákat tudtunk mozgósítani. Alapvetően az én hajcsárkodásom eredménye, hogy belevágtunk, de szerintem senki sem bánta meg… legalábbis remélem.

Kispál és a Borz x BOLDOGkisfalud Feszt 2024

Találkozzunk június utolsó hétvégéjén, Bodrogkisfaludon! Jegyek a TIXA felületén: https://tixa.hu/BOLDOGkisfalud-Feszt-2024 Lovasi horgászik, a Bodrog (és a bor) folyik, a zene szól, a többiek pedig “szerelmesest játszanak” és bejárják Tokaj-Hegyalja dűlőit, útjait, vizeit… a fesztivál helyszíneit, amelyeket ti is felfedezhettek idén júniusban!

Hogyan kerültetek kapcsolatba a zenekarral?

2022-ben a Lovasi András fémjelezte Kiscsillag nálunk járt a fesztiválon (mivel ez a formáció is a kedvenceink közé tartozik). Ez alkalommal a zenekar, a közönség, valamint szervezői oldalról mi is különösen jól éreztük magunkat. Az élmény, a kellemes emlékek pedig összekötöttek minket. A mai napig mosolyt csal az arcomra, hogy fél évig üldöztük egymást néhány nálunk hagyott ing miatt, de azt sem felejtettük el, hogy a saját brandünk alatt futó boraink némelyike nagy sikert aratva még a színpadra is felkerült, üvegestül… Tehát amikor tavaly, az ősz első napjaiban felvettük a kapcsolatot koncert ügyben, nem kettőre zárt ajtón dörömböltünk, ami persze közel sem jelenti azt, hogy csettintésre történt mindez.

Mi volt a klip koncepciója, milyen üzenettel szerettétek volna felruházni?

Az elképzelés egyértelműen az volt, hogy egy történet köré épüljön a klip, amelyen keresztül bemutathatóvá válik maga a fesztiválhelyszín, tehát a borvidék és annak természeti, kulturális értékei. Illetve mindemellett egy olyan zenekar, olyan dalára volt szükség, amely a gerincét adja a projektnek – például ismertség szempontjából. Headlinerként a Kispál és a Borzra esett a választásunk és bátran tálaltuk is nekik az ötletünket.

A történet maga egyszerű. Egy férfi és egy nő valami oknál fogva megsértődtek egymásra, az egyik közeledését mindig visszautasítja a másik és viszont. Tulajdonképpen egy road movie készült, amelyben a kibékülésre való törekvés mókás és mozgalmas pillanatait láthatjuk, amelyet a zenekar tagjai (tehát Lovasi András és Bajkai Ferenc) oldanak majd meg. Randalíroztunk egy régi pick-uppal, hajóval, biciklivel, igyekeztünk látványosabb elemeket vinni a klipbe, a lehetőségeinkhez mérten.

Hogyhogy nem az új lemezről választottatok egy számot, amelyet éppen turnéztat a zenekar?

Ez egy jogos felvetés… és nem az első ezzel kapcsolatban. Nyilván adta volna magát, de az elképzeléseinket szem előtt tartva nem tudtam a Beszorult mondatról választani. Engem ez a dal (0 óra 2 perc) mozgatott meg, az elképzelt képi világ ezzel volt szimbiózisban. Emiatt persze a klip bemutatása többször falakba ütközött, de mindannyian azt tartjuk lényegesnek, hogy egy jó anyag született belőle.

Egy olyan dal (és dalszöveg) ez, amely összhangban van a történettel, a képi világgal, a fesztivál hangulatával és arculatával. A 0 óra 2 perc az 1997-es Bálnák ki a partra c. lemez első dala. (Az más kérdés, hogy én csak 1 évvel később születtem meg, de valószínűleg a köldökzsinóron keresztül már akkor is tudtam, hogy mi a jó zene…)

A klip egy rövid műfaj. 4-5 percben nem lehet olyan egyszerűen gondolkodni, ha az ember történetet szeretne mesélni…

Megvan a maga előnye és hátránya. Összesen 4 és fél nap alatt több, mint 360 percnyi anyagot vettünk fel és ezt a mennyiséget redukáltuk végül 4 percre. Nem egyszer vérzett a szívünk, amikor szelektáltunk, de ez hozzátartozik, hiszen azért rögzítettünk ilyen mennyiséget, hogy válogathassunk.

A szereplők hogyan kerültek kiválasztásra? Magadat szándékosan írtad bele?

Egyszerűen nem volt jobb dolgom… Komolyra fordítva a szót, a projekt önerőből valósult meg, tehát nem nagyon lett volna lehetőség “sztárgázsit” fizetni. Ugyanakkor nem egy és nem két kört futottunk az ügyben, de végig biciklizni egy napot, száguldozni autóval és hajóval, fürdeni a 12 fokos Bodrogban nem biztos, hogy sokan szerettek volna… én meg hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szívesen álltam a kamera mindkét oldalán.

A női szereplővel kapcsolatban viszont bajba kerültünk, mert az utolsó pillanatban kellett beugrót találni. Cintiával (Csáki Cintia, a klip szereplője) ugyan ismertük egymást korábbról, de jó, ha évente kétszer láttuk egymást. Ehhez képest az első forgatási napon, reggel 8-kor megcsörgettem, hogy nem tudna-e beugrani a klipbe. Sátoraljaújhely Kisfaludhoz mérten csak 30 perc vonattal, ahol várta a stáb, Lovasiék és már kezdhettük is. Nem sok esélyt adtam a dolognak, de Cintia igent mondott. A felvételek előtt nem volt ideje izgulni, de utána azért voltak kérdései. Nekem is lettek volna, az biztos…

A Kispál és a Borz a kicsit sem veszélytelennek tűnő klipforgatáson

A klipben felszabadultság uralkodik. Milyen hangulatban telt a forgatás?

Nyilván kardinális kérdés volt, hogyan tudjuk leforgatni a klipet a Feszt helyszínén. Végül egy kedves barátunkon – Endresz Lászlón, a kisfaludi Kalóz Kikötő tulajdonosán – keresztül egy háromnapos horgászat szerveződött. Andrásék tulajdonképpen a szabadidejükből áldoztak ránk, amelyet nem lehet elégszer megköszönni. Ők mindig egy vidám és közvetlen társaság – ahányszor találkozunk csak felírni nem kezdem el a legjobb poénokat. A forgatáson sem volt ez másképp. Az októberi időjárás pedig kegyes volt hozzánk, a természet is még többnyire a nyári arcát mutatta.

Persze nem minden sült el jól. Volt Bodrogban landoló telefon – azóta a halak radarozzák a horgászokat – emellett egy vesegörcs is nehezítette a munkát, az egyik drónnak nézeteltérése támadt egy tőkés récével, valamint mindannyiunktól olyan feszített munkatempót követelt meg a projekt, hogy a teljesítőképességünk határáig mentünk el.

Részlet a videóból

A stáb először dolgozott együtt?

A klip operatőrei Kövér Tibor és Stefán Dorián, akik tulajdonképpen technikailag teljes egészében megvalósították a projektet, tehát fényeltek, drónoztak és persze az utómunkát is ők végezték. Tibivel már régóta együtt dolgozunk, könnyen megértjük egymást. Szinte mindenki volt sofőr, kellékes, olykor kaszkadőr – az ilyesmi másképp nem működik. Ezúton is köszönöm a kitartó és elsőrendű munkát nekik!

Köszönet illeti továbbá a Bodrogkisfaludi Önkormányzatot, illetve a Kisfalucska munkatársait és persze mindenkit, akinek része volt abban, hogy elkészülhessen a klip. A Kispál és a Borznak, a zenekar menedzsmentjének (Gáncs Andrea és Hujbert Áron) pedig nagyon hálásak vagyunk, hogy felkarolták a projektet, közreműködtek benne és a dalt a rendelkezésünkre bocsátották.

Belevágnátok egy következő klipbe is, mondjuk a jövő évi fesztiválra?

Persze. Beledobunk egy-két mobilt a Bodrogba bármikor…

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek